Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Aardappelgratin

Gepubliceerd op 21-01-2024 Door Gerwin Poolen
Aardappelgratin

Tuurlijk, er zijn Chardonnay’s die niet voor iedereen zijn weggelegd. Dikke varianten met veel hout, daar moet je van houden. Maar frisse Chardonnay’s, met een beetje houtlagering dat ze net iets spannends geeft, daar zegt toch niemand nee tegen? En juist dat kleine beetje volheid in deze Chardonnay biedt het tegenwicht voor de romige aardappelgratin. Wát een zalige combinatie.

Aardappelgratin is een crowdpleaser bij uitstek. Wie kan er in hemelsnaam weerstand bieden tegen een perfect uitgevoerde, romige gratin dauphinois? Juist: niemand! Heerlijk met een gegrild visje en een stokbroodje on de side om lekker al de room mee uit de ovenschaal te vegen.

Wat heb je nodig

Ingrediënten voor 4 personen

Voor 4 personen
• 1 kilo aardappelen, vastkokend • 1 teen knoflook
• 50 g boter, koud
• 500 ml slagroom
• 250 ml halfvolle melk

Ook nodig:
• Lage ovenschaal (20 cm x 30 cm)

Welke wijn past hier goed bij

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven tot 160 °C. Schil de aardappelen. Snijd in plakjes van 2 millimeter dik (vooral niet te dik). Gebruik eventueel een keukenma- chine of blokrasp. Wrijf een lage ovenschaal in met een doorgesneden teen knoflook. Vet de schaal in met de helft van de boter.

Doe de slagroom, melk en resterende halve teen knoflook in een pan met flink wat peper en zout. Voeg de aardappelschijfjes toe en breng al roerend aan de kook. Laat, voorzichtig roerend, 5 tot 10 minuten koken op laag vuur. Proef of het kookvocht goed op smaak is. Haal de pan van het vuur, verwijder de knoflook.

Verdeel het gratinmengsel gelijkmatig in de ovenschaal. De aardappels moeten nét onder staan. Verdeel het restant van de koude boter in stukjes over de gratin.

Zet de schaal in de oven. Verhoog na ca. anderhalf uur naar 200 °C tot de aardappels een goudbruin korstje hebben. De aardappels moeten het roommengsel geheel hebben opgenomen en zacht zijn van binnen. Haal de gratin uit de oven en serveer in de ovenschaal.

TIP:

Was de aardappelen niet, anders verwijder je het zetmeel dat je nodig hebt voor de binding van de gratin. De gratin is makkelijker te snijden als je ‘m eerst laat afkoelen en laat opstijven. Snijd de koude gratin aan en warm vlak voor het serveren opnieuw op.

 

 

 

 

 

Bron: Favorflav.com