Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De Verenigde Staten als wijnland

Gepubliceerd op 20-09-2021 Door Gerwin Poolen
De Verenigde Staten als wijnland

De Verenigde Staten is leverancier van boeiende wijnen. In vrijwel elke staat is er wijnproductie. Maar nergens zo groot als Californië waar landbouw hoogtij viert in deze grootste staat van de VS. Geen wonder dat Californië ook de meeste wijn voortbrengt. 9 van de 10 flessen komt hier vandaan.

Mede door de fijne combinatie van warmte, helder zonlicht, verkoelende invloeden en mist vanaf de Pacific Ocean en hoogteligging, brengt het een grote variatie aan rassen en stijlen voort. Maar onderschat niet de kwaliteiten uit Washington state, New York en Oregon.

De VS kent een lange geschiedenis als druivenland en al in de 17e eeuw opgemerkt aan de oostkust. Europese immigranten bouwden hun toekomst op (vanaf 1820) en troffen druivenstokken aan, hoog groeiend in de bomen. De wijn van deze hybride varianten was verre van geweldig. Europese rassen zouden het naar de mening van de Europeanen beter moeten doen. Wat bleek later? De rassen gingen allemaal dood door de vernietigende druifluis.

De kruising van de Europese druivenstok met de Amerikaanse variant zorgde voor resistentie en de wijnbouw kon gecontinueerd worden.

Het verloop van de wijnbouw heeft nogal wat pieken en dalen gekend. Van Burgeroorlog, drooglegging en de Paris Wine Tasting waarbij in 1976 een witte en een rode Californische wijn won van de grootste Franse wijnen. De Chardonnay 1972 van Freemark Abbey Winery eindigde zelfs voor beroemde witte Bourgognewijnen. Amerika als wijnland werd definitief als kwaliteitsland erkent.

Mettertijd is er veel geïnvesteerd en onderzocht naar factoren in wijngaard en kelder om steeds betere wijnen te presenteren. De rijke alcoholische blockbusters van het verleden zijn tegenwoordig uitgegroeid tot verfijndere wijnen, met lager alcohol, delicaat houtgebruik en een veel droger en verfijnder smaakpallet. Men weet veel beter waar welk druivenras het beste presteert en wat de klimatologische invloeden zijn op het wijnlandschap. In Oregon bijvoorbeeld worden prachtige wijn gemaakt van de Pinot Noir.

Washington state heeft weer een heel ander klimaat. Hier is het continentaler doordat de Cascade mountains alle verkoelende invloed afsnijdt van de Pacific Ocean. In het Californische Napa Valley, waar eerste klas wijnen van de cabernet sauvignon druif de Core Business is, wordt er koele lucht via de verschillende baaien de Napa Valley ingezogen. Het zuidelijk deel is daardoor heel koel en het effect wordt minder vanaf St. Helena en noordelijker. Bij La Crema in Monterey, ten zuiden van San Fransisco, wordt een deel direct verkoeld door de Stille Oceaan en achter het kustgebergte zorgt het voor een scala aan microklimaten in de wijngaarden.

De kunst blijft deze wijnen aan de man te brengen. Amerika mag best meer onder de aandacht komen in Nederland.

Kendall Jackson

Kendall Jackson is binnen de Amerikaanse familiebedrijven in wijn, benchmark voor duurzame wijn uit Californië. Het zijn wijnen die gemaakt worden van druiven die groeien en wijngaarden op grote hoogte met beïnvloeding van de zee waardoor de wijnen een unieke karakter krijgen. De filosofie is om goede wijn te maken met respect voor het land, de gemeenschap en de toekomstige generaties. Deze visie werd al gedeeld door de grondlegger van Kendall-Jackson (Jess Jackson), hij is de grondlegger van Californische Chardonnay.

Toen Jess de eerste vintage van Kendall-Jackson maakte, was zijn doel simpel: Hij geloofde dan ongeacht waar je woont, iedereen betaalbare luxe verdient. Voor hem betekende dit dat klanten kwaliteitswijn kregen tegen een betaalbare prijs. Winemaste Randy Ullom, die al meer dan 27 jaar bij Kendall-Jackson werkt. Samen met zijn team leidt Ullom een toonaangevend eigen vaten programma (95% van de Chardonnay van Kendall-Jackson is houtgerijpt) en beheert hij ijverig de wijngaarden die in een koel klimaat langs de heuvels, bergen en bergkammen van Californië liggen om een ongeëvenaarde kwaliteit te garanderen.

Bekijk hier ons assortiment Amerikaanse wijnen

 

                     Wit                                                     Rood

                                                      

                                              

 

Advies nodig?

Wil je advies over wijnen en/of hoe deze te combineren met gerechten? Neem dan vooral contact met ons en wij adviseren uw graag.