Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Farina een bijzonder Italiaans wijnhuis

Gepubliceerd op 21-01-2022 Door Gerwin Poolen
Farina een bijzonder Italiaans wijnhuis

Farina is een bijzonder Italiaans wijnhuis, gelegen in het hart van de Valpolicella Classico. Het Italiaanse familiebedrijf is opgericht aan het begin van de twintigste eeuw. Farina staat voor passie. Passie voor het maken van stijlvolle wijn. In haar moderne wijnkelders transformeert deze passie, samen met kennis en techniek, in een spannend assortiment wijnen. De redactie van Wijnkring stelde Claudio Farina, hij is de 4e generatie die momenteel de leiding heeft over het familiebedrijf, 3 vragen over de historie en de ambities van het wijnhuis.

Drie vragen aan ...... Claudio Farina

Farina is een familiebedrijf, wist je altijd al dat je het bedrijf over zou nemen?

Ik herinner het me nog goed, toen ik klein was gingen we altijd mee naar het oogsten, dat was een feestje! Mijn vader en opa gaven me hier de passie mee voor dit werk. Dat is belangrijk want nu de vierde generatie aan het roer staat, werken we nog steeds volgens dezelfde filosofie als mijn vader en opa. Ik denk dat ik daardoor toen al wist dat dit ooit door mij gerund zou worden. Mijn nicht en ik zijn uiteraard van een andere generatie met andere gedachten. We hebben het bedrijf langzaam laten groeien, met respect voor de natuur. Als je ons nu bezoekt is het huis wat er staat nog steeds hetzelfde als 100 jaar geleden en volgens mij is er een perfecte balans tussen de oude traditionele stijl en de investering van de huidige generatie. Je ziet bijvoorbeeld een binnenplaats uit de 15e eeuw, maar ook de moderne bottellijn. Oud en nieuw zijn hierin goed samengebracht. Met respect voor de traditie van het maken van Valpolicella wijnen. Zo lang als ik leef zal ik deze situatie in stand houden.

Had je vroeger geen andere ambities of dromen? 

Ik heb niet gestudeerd, heel simpel, omdat ik dat niet leuk vond. Ik ben op mijn 15e begonnen in de schoenenindustrie. Na mijn 22e besloot ik te stoppen met de schoenen om voor 6 maanden Engels te studeren in Miami. Alleen leerde ik daar geen Engels, maar Spaans. In Miami is de grootste populatie Spaans. Ik weet nog goed dat mijn moeder zei “Waarom ga je naar Miami? Iedereen gaat naar Londen!”. Dat was inderdaad misschien niet mijn beste idee. Toen ik 23 was, ben ik begonnen met werken in de wijnmakerij. Ik ben de motor van het bedrijf, ik ken de ‘straat’ erg goed. Nadat mijn oom 6 jaar later plotseling overleed besloten we dat ik dit zou blijven doen. We hadden een nieuw team nodig. Daar hebben we veel in geïnvesteerd en nu bestaan we uit een heel jong team. Voor mij voelt het alsof iedereen die bij ons werkt, familie is. We winnen veel competities en daar komt ook veel media aandacht bij kijken. Mede dankzij de medewerkers gaat dat allemaal goed. Ik werk hard, als ik iets in mijn hoofd als doel heb gesteld dan ga ik daar ook volledig voor. Ik slaap gelukkig ook maar vier uur dus heb veel tijd om die doelen uit te voeren.

Als je Farina in één woord zou moeten omschrijven, welk woord omschrijft Farina dan het beste?

Familie. Dat is de basis van alles wat we doen. Familie.

 

Farina wijnen in de aanbieding

Momenteel hebben wij 2 heerlijke Farina wijnen in de aanbieding. De Soave Classico. Deze komt uit het oudste gebied in de Soave, dit betreft het beschermde herkomstgebied, de DOC. De bodem is hier kalkrijk en dit proef je terug in een ziltige, minerale toon. Prachtige, rijke aroma’s leveren een fruitige Farina Soave Classico. Tip van Farina: drink deze wijn bij bigoli pulpo, een klassiek Italiaanse pastasoort.

De tweede wijn is de Farina Bardolino Rosso. De Farina druiven - stokken voor de Bardolino Rosso zijn aangeplant op de heuvels langs de rivier de Adige, deze leidt naar het Gardameer. Het is een wijn die licht, droog en zacht is van smaak en ontdek in deze wijn de mooie aroma's van wilde rozen, pruim en het fruit van cassis. Psst, ideaal bij pizza of salade!

 

                 

                                                      

Bron: wijnkring nummer 1 | 2022