Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Portugal - deel II - Onze eigen wijn

Gepubliceerd op 25-06-2024 Door Gerwin Poolen
Portugal - deel II - Onze eigen wijn

Vervolg op wijnreis in Portugal:

Gedurende de 2e dag van ons verblijf in Portugal vertrokken wij op maandag 29 januari met onze busjes en met een goed humeur op weg naar Quinta da Alorna. Alorna is een wijnbedrijf dat al sinds 1723 wijn maakt en is nog steeds in de handen van dezelfde familie.

Quinta Da Alorna - Wine Producers Bon Coeur Fine Wines

Na een korte kennismaking en een hartelijk ontvangst vertrokken we met 3 mensen van het wijnbedrijf naar de oudste wijngaarden die ze in bezit hebben. Hier werden we ontvangen door de wijnmaakster van Alorna Marta Reis Simões. Na uitleg over de wijngaarden, het terroir en de nieuwste ontwikkelingen binnen het wijnbedrijf trokken we naar een grote boom midden in de wijngaard waaronder een keurig gedekte picknicktafel voor ons klaarstond met heerlijke lokale specialiteiten. Uiteraard konden we de wijnen ook proeven die allemaal bij Alorna geproduceerd worden. Met een prachtig voorjaarszonnetje en een aangename 21 graden Celsius was het daar heerlijk vertoeven.

Na een verkwikkende lunch vertrokken we naar de wijnmakerij voor een rondleiding in het kloppende hart van deze quinta. Inmiddels werden wij ook wat ongeduldig omdat eenieder van ons toch graag wilde gaan doen waarvoor wij nu uiteindelijk naar Portugal waren gekomen. Het blenden van onze eigen wijn!

Quinta da Alorna 2022 Colheita White (Tejo) Rating and Review | Wine  Enthusiast

Aan het einde van de middag was het dan uiteindelijk zover, aangekomen in het landhuis van de familie en de verdeling van de kamers onder de bezoekers konden we onze eigen wijn gaan blenden. We werden ontvangen in de dinerkamer van de familie, waar een ontzettend grote tafel vol met diverse wijnen op ons standen te wachten. Iedereen van ons gezelschap had 6 glazen voor zich staan met daarin de wijnen die gemaakt waren van één enkel druivenras. Om precies te zijn viognier 2x (één met eikenhout en één zonder), chardonnay, fernao pires, arintho en verdelho. Deze wijnen werden allemaal afzonderlijk geproefd door ons en in samenwerking met de wijnmaakster gingen we verschillende opties af.

Uiteraard werden er tips gegeven, welk druivenras goed combineert met elkaar. Uiteindelijk na veel geproefd te hebben hadden we unaniem onze favoriete samenstelling. De uiteindelijke blend is een blend geworden van 40% viognier, 30% fernao pires, 20% arinto en 10% chardonnay. Waarbij met name de Portugese variëteiten voor de fris, fruitige en typische (napoleonsnoepje) zuurtje zorgen. Des te lekkerder bij heerlijke zomerse temperaturen.

Na onze proefsessie werden we later op de avond wederom ontvangen door de familie voor een gezamenlijk afsluitend diner. Welke zo gezellig was, dat aan het einde van de avond de gehele wijnvoorraad verdampt was.

We kunnen dus ook terugkijken op een ontzettend geslaagde trip, waar we reikhalzend uitkeken naar de ontvangst van de door ons gekozen wijn. Hier gingen nog een aantal maanden overheen omdat de wijn nog even de tijd kreeg om te rusten en de smaken te laten samensmelten.

Na het etiket zorgvuldig te hebben uitgekozen was het vorige week eindelijk zover, de wijn is eindelijk binnen!

Bekijk hier onze eigen wijn