Dom Pérignon

Afgelopen zomer bezocht ik de Champagnestreek om een aantal bijzondere nieuwe champagnes in te kopen. De omgeving is adembenemend, met overwegend wijngaarden met een Grand Cru status aangeplant met voornamelijk Pinot Noir en Pinot Meunier. De Chardonnay druif wordt hier (Montagne de Reims) ook wel aangeplant maar toch in mindere mate, daarvoor moeten we iets ten zuiden van Epernay en wel naar de Cote des Blancs. De druiven hadden een uitstekend jaar en de oogst was in volle gang. Opvallend genoeg werden de druiven dit jaar zo’n één à twee weken eerder geplukt dan gebruikelijk.
Eén van de champagnehuizen die ik graag wilde bezoeken, kon mij vanwege de drukte van de oogst niet op de normale wijze ontvangen. De wijnboer moest vanwege de beperkte inzet van plukkers zelf ook meeplukken. Vanwege ons enthausiasme over zijn champagne nodigde hij mij uit om naar hem toe te komen. Boven op een heuvel, omringd door eindeloze rijen wijnstokken, werd ik warm onthaald. De wijnboer draaide een paar druivenkratten om, legde een theedoek neer als geïmproviseerd tafelkleed, haalde een doosje Lehmann-champagneglazen tevoorschijn en opende een gekoelde fles champagne. Zelfs een doosje biscuits roses de Reims – de typische roze koekjes uit de regio – had hij niet vergeten. Het werd een memorabel inkoopgesprek.
Eén van zijn champagnes de BSA is onderscheidend in stijl van de meeste champagnes. Het percentage aan Pinot Noir is aanzienlijk hoger, waardoor de champagne aan complexiteit en smaak wint. Een aanrader voor iedereen die zich eens gastronomisch wil laten verrassen.
En natuurlijk hief ik ook het glas op de legendarische uitvinder van champagne: Dom Pérignon.